Ons aanbod

Transcultureel Systeemtherapie

Ik ben Rossana Jong Loy en vanaf 1 juni 2018 mag ik onderdeel uitmaken van het Timeouthuis Plus als transcultureel systeemtherapeut.

Een korte intro van mij als persoon in willekeurige volgorde. Ik ben een vrouw, dochter, moeder, oma, echtgenoot, zus, nicht, tante, vriendin, collega, burger met de Nederlandse nationaliteit van Surinaamse afkomst, soms volgend soms leidend en positief ingesteld. Ik kan genieten van muziek, van een ontroerend(e) of spannend(e) film/documentaire/boek en een goed/pittig gesprek. Ik beschouw mezelf als een mens die van anderen houdt en ben van mening dat we altijd verbonden zijn met elkaar en met onze context (historische als actuele), dat we ons kunnen blijven ontwikkelen tot we onder de groene zoden liggen, dat we elke dag 24 uur x 60 minuten x 60 seconden lang steeds opnieuw kansen krijgen om keuzes te maken, dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat 1 + 1 meer is dan 2!

Dit is mijn basis waardoor ik uiteindelijk Transcultureel Systeemtherapeut ben geworden.

Transcultureel systeemtherapie gaat er vanuit dat problemen en klachten (psychisch of niet) ontstaan onder invloed van de interactie van de persoon en zijn context. Te denken valt aan thuis, familie, afkomst, sociale omgeving zoals de buurt, school, werk, vrienden. Er dient altijd aandacht te zijn voor die omgeving om het probleem of de klacht samen op te lossen. 

Foto Rossana

Genogrammen (tekening van de familie), levenslijnen (overzicht van levensgebeurtenissen en levensverhalen), beschermjassen, en selfdisclosure als therapeut, helpen mij hierbij om samen met het systeem de stressfactoren zichtbaar te maken en om krachtbronnen te vinden. Dit doen we samen door eerst een transitionele ruimte (een veilige ruimte) te creëren, waarbij elke stem belangrijk is en gehoord wordt. Speciale aandacht is er voor de culturele achtergrond, de beleving van het probleem/de klacht in die culturele context, de migratie- en/of het vluchtverleden, levensfases- en overgangen, trauma’s/ingrijpende ervaringen, maatschappelijke positie en (voor)oordelen. Ook voor de spagaat waarin vele migrantengezinnen terechtkomen in de relatie met hun afkomst en om tegelijkertijd hier in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen en kind(eren) op te voeden tot zelfstandige burgers in deze maatschappij. Van perspectief kunnen wisselen om tevens het verhaal van de jongere te horen is onmisbaar in deze.

In TOH houdt dit in dat ik samen met de jongere en haar gezin en alle betrokken familieleden, leden van het sociale netwerk, de (gezins)voogden en alle collega’s van TOH er naartoe werk dat de jongere en haar gezin weer eigen regie over hun leven krijgen. We leren veel van elkaar hetgeen ons allen verrijkt. Dankbaar ben ik daarvoor.

Rossana Jong Loy,

Transcultureel Systeemtherapeut